6. 2. 2022 - KomemorAkcija 2022 // 6. 2. 2022 - CommemorAction 2022

6. 2. 2022 - KomemorAkcija 2022 // 6. 2. 2022 - CommemorAction 2022

CA_logo

Mednarodno spominsko in protestno gibanje CommemorAction je izbralo 6. februar za svetovni dan boja proti smrtonosnim mejnim režimom. Na ta dan so leta 2014 pripadniki španske mejne policije Guardia Civil streljali na osebe, ki so skušale prečkati mejo s špansko afriško enklavo Ceuta. Pri tem so ubili najmanj 15 ljudi, predvsem državljanov Kameruna. 

Svojci umrlih, pogrešanih ali izginulih oseb na migracijskih poteh so spominsko-protestni 6. februar prvič obeležili leta 2020 v Oujdi v Maroku. Letos se jim pridružuje na desetine kolektivov iz več držav sveta, predvsem iz Afrike in Evrope, ki se zavzemajo za svobodo gibanja in obsojajo smrtnosne mejne režime.

V Sloveniji je v preteklih nekaj mesecih represiven mejni režim terjal življenja več oseb: 31-letnega državljana Bangladeša, deklice Rahime in 22-letnega potnika kombija. Ti primeri niso nesreče, temveč so zgolj posledica migracijskih politik, ki migracije obravnavajo kot "varnostni problem". Te smrti bi lahko preprečili.  

Objavljamo slovenski prevod mednarodnega poziva za svetovni dan boja proti smrtonosnim mejnim režimom ter za resnico, pravico in reparacije za žrtve migracij in njihove družine!

6. februar, 2022 – MIGRACIJE SO PRAVICA!

Svetovni dan boja proti smrtonosnim mejnim režimom ter za resnico, pravico in reparacije za žrtve migracij in njihove družine

Smo sorodniki in prijatelji oseb, ki so umrle, so pogrešane in/ali so žrtev prisilnih izginotji na kopenskih in morskih mejah Evrope, Afrike in Amerike.

Smo ljudje, ki smo preživeli poskuse prečkanja mej v iskanju boljše prihodnosti.

Smo solidarni državljani, ki pomagamo migrantom na njihovih poteh z nudenjem medicinske oskrbe, hrane in oblačil in ki jih podpiramo v nevarnih razmerah, da bi njihove poti bile varnejše.

Smo aktivisti, ki zbirajo glasove migrantov, preden izginejo, ki skušamo identificirati anonimna trupla na mejnih področjih in jih dostojanstveno pokopati.

Smo velika brezmejna družina brez nacionalnosti, ki se bori proti režimu smrti, značilnemu za vse meje sveta, in ki se bori za pravico do migracij, svobodo gibanja in globalno pravičnost.

Iz leta v leto spremljamo nasilje na mejah in v centrih za pridržanje, katerega namen je preprečevanje migracij. Ne smemo pozabiti teh žrtev! Ne bomo molčali o tem, kaj se dogaja!

Zato smo se odločili, da združimo moči, upoštevajoč različne lokalne kontekste, obsodimo smrtonosno nasilje, ki se dogaja na mejah po vsem svetu, ter se poklonimo spominu tistih, ki so umrli, izginili in/ali bili žrtev prisilnih izginotji v Mediteranskem morju, Sahari, na Balkanu, mehiški južni meji, v puščavah Arizone in drugod po svetu.

Obsojamo odgovorne za ta trajajoči genocid: oblasti, ki z militarizacijo notranjih in zunanjih mej napravljajo te nevarnejše.

6. februarja 2014 je španska mejna policija ubila najmanj 15 ljudi pri Tarajalu, ko so ti skušali prečkati mejo s špansko enklavo Ceuta. Sodišče je po več let trajajočih postopkih oprostilo policiste Guardia Civil. Za umrle in njihove svojce pravici ni bilo zadoščeno.

6. februarja 2020 so se družine umrlih, pogrešanih in/ali žrtev prisilnih izginotji zbrale v Oujdi (Maroko) za prvi spominski protest KomemorAkcija, ki se poklanja spominu žrtev migracij in obsoja mejne režime.

Pokol pri Tarajalu je simbol dogajanja preteklih 20ih let: žrtve brez pravic, brezimni grobovi, nepravične meje. Zato smo se v Oujdi odločili, da bomo 6. februarja vsako leto obeležili spomin na umrle in pretvorili našo bolečino v kolektivno akcijo.

Pozivamo vse humanitarne in politične, sekularne in verske organizacije, skupine in kolektive družin žrtev migracij, državljane vseh držav sveta, da organizirajo proteste in ozaveščajo javnost o migracijah.

Vabimo vas, da uporabite CommemorAction logo skupaj z vašimi logi in s tem poudarite vez med različnimi iniciativami. Vsi dogodki bodo najavljeni na Commemor-Action facebook strani.

Naredimo 6. februar svetovni dan boja proti smrtonosnim mejnim režimom ter za resnico, pravico in reparacije za žrtve migracij in njihove družine.

Migracije za življenje, ne za smrt! To so ljudje, ne številke!

SVOBODA GIBANJA ZA VSE!

Če se želite pridružiti, pišite na: globalcommemoraction@gmail.com