Novice

Police directives on detention of asylum seekers in Postojna (june 2020)

In the past year a new practice of detention of asylum seekers was observed in Slovenia. Many of those who have entered the country and managed to start their asylum procedure were taken to a detention centre in Postojna instead of the asylum camp in Ljubljana. Once again, the change is a result of directives from the top, namely, the now former general director of Slovene police Anton Travner.

6. nujna seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti: Protipravni postopki policije, kratenje človekovih pravic in nehumano ravnanje s prosilci za azil v Centru za tujce v Postojni

123

V četrtek, 12.11.2020, je potekala 6. nujna seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti na temo nasilja na meji in razmer v Centru za tujce v Postojni. Edina točka dnevnega reda je bila "Protipravni postopki policije, kratenje človekovih pravic in nehumano ravnanje s prosilci za azil v Centru za tujce v Postojni". Na sejo so bili povabljeni tudi člani skupine Infokolpa in Border Violence Monitoring Network. V nadaljevanju objavljamo njihov prispevek na seji. Seja je bila prvno sklicana na dan 1.10.2020 kot odziv na razmere v kontejnerskem delu Centra za tujce.

Odziv na poročilo Varuha človekovih pravic o nameščanju pridržanih oseb v Centru za tujce v Postojni, objavljeno 10. 11. 2020

protest CT

Civilna iniciativa Infokolpa je že večkrat opozorila na nečloveške pogoje bivanja v Centru za tujce v Postojni, na kar pa so navsezadnje večkrat opozorili tudi migranti sami. Spomnimo: iz izjave z dne 19. 9. 2020, ki jo je podalo enajst migrantov ob njihovi gladovni stavki, izhaja, da so interniranci v Centru za tujce stisnjeni v kot. Dnevnih izhodov nimajo. V glavni stavbi jim je dovoljena 1 ura zunaj na prostem, vendar se jim včasih ta skrajša na 40 minut.