Novice

Izjava iniciative prosilcev za azil La Lutte de la Liberte, 6. 8. 2019, Azilni dom Vič

123

Danes ob 10. uri dopoldan je pred Azilnim domom Vič potekala tiskovna konferenca na pobudo iniciative prosilcev za azil LA LUTTE DE LA LIBERTÉ, ki je želela opozoriti na nevzdržne razmere prosilcev za azil. Ibrahim Elmanyori je pred mesecem dni administraciji azilnega doma sporočil, da je bil priča organiziranemu tihotapstvu s strani varnostne službe Galekom, katere storitev najema Urad vlade za oskrbo in integracijo prosilcev za azil.

Report on illegal practice of collective expulsion on Slovene-Croatian border

123

Last year Slovenian police officially deported 4653 people to Croatia under the regulation of the readmission agreement. This is means that more than half of 9149 people who were processed for illegally crossing the border were handed over to Croatian police and in further expelled to Bosnia and Herzegovina.

Izjava ob posnetkih skupinskih deportacij beguncev s strani hrvaških policistov

Prejšnji teden so v mednarodni javnosti zaokrožili videoposnetki prisilnih vračanj beguncev (t. i. push-backs), ki jih izvajajo hrvaški policisti na zeleni meji z Bosno in Hercegovino. Posnetke je objavila nevladna organizacija Border Violence Monitoring. Obelodanjeni so ob koncu leta, ki ga je zaznamovalo nasilje hrvaških policistov na balkanski begunski poti.

Iz skladov EU 10 milijonov evrov za hrvaško obmejno policijo

EU

Hrvaško notranje ministrstvo je javnosti sporočilo, da je mejna policija pridobila sredstva iz skladov Evropske unije v vrednosti več kot 10 milijonov evrov. Iz Fonda za notranjo varnost, ki predstavlja finančno orodje za utrjevanje zunanjih meja EU, bo tako 600.000 evrov namenjenih za servis in vzdrževanje dveh helikopterjev AW 139.  Dodatnih 300.000 evrov bo namenjenih za nakup goriva.

Policijsko nasilje in posebne enote na Hr-BiH meji za izvajanje kolektivnih izgonov

msf

V pričevanjih migrantov, ki so bili nasilno in nezakonito izgnani prek zelene meje iz Hrvaške v Bosno in Hercegovino je vse več primerov brutalnega ravnanja policije v obliki pretepov, kraj denarja, uničevanja telefonov in poniževanja. Z mesecem avgustom pa se v pričevanjih pogosteje pojavljajo tudi primeri, kjer so opisani storilci izgonov (pushbackov) bili oblečeni v črne uniforme, nosili maske in bili opremljeni z električnimi palicami, običajno so v pričevanjih opisani kot “commandos”.

Protest na hrvaško bosanski meji - mejni prehod Maljevac

22. oktobra se je skupina 200 beguncev približala hrvaško bosanski meji, na prehodu Maljevac, da bi opozirila nase in zahtevala rešitev njihove situacije. Trenutno v Veliki Kladuši 1000 beguncev šotori na prostem v nežviljenskih pogojih. Njihova pot na Hrvaško je popolnoma zaprt.