Iz skladov EU 10 milijonov evrov za hrvaško obmejno policijo

Iz skladov EU 10 milijonov evrov za hrvaško obmejno policijo

EU

Pripravil Matej Kavčič.

 

Hrvaško notranje ministrstvo je javnosti sporočilo, da je mejna policija pridobila sredstva iz skladov Evropske unije v vrednosti več kot 10 milijonov evrov. Iz Fonda za notranjo varnost, ki predstavlja finančno orodje za utrjevanje zunanjih meja EU, bo tako 600.000 evrov namenjenih za servis in vzdrževanje dveh helikopterjev AW 139.  Dodatnih 300.000 evrov bo namenjenih za nakup goriva.

Dva milijona evrov bo hrvaška policija namenila za nastanitve policistov v karlovaški in liško-senjski upravi, kjer policija izvaja najbolj obsežno sistematično nasilje migranti  opravlja kolektivne izgone prek zelene meje iz Hrvaške v  BiH. 270.000 evrov bo namenjenih za nastanitve v Vukovarsko-srijemski občini. Za tehnično opremo  nadzora nad mejo bo porabljenih 1,13 milijona evrov. 120.000 evrov bo  predstavljal nakup prenosnih računalnikov, za nakup ročnih termovizijskih kamer pa bodo iz evropskih skladovi porabili 780.000 evrov. Največ denarja bo porabljenega za vzpostavitev stacionarnih sistemov nadzora hrvaško-bosanske meje in sicer 4,7 milijona evrov. Za nova terenska vozila je namenjenih 1,6 milijona evrov in 25.000 evrov za nakup dnevnih in nočnih kamer.

O obsežnem nasilju hrvaške policije nad migranti so poročale tako neodvisne skupine kot mednarodne organizacije. Običajni so nasilni in nezakoniti kolektivni izgoni prek zelene hrvaško-bosanske meje. Nasilne vrnitve pogosto spremlja uporaba solzivca in električnih palic, tepež, kraja denarja in razbijanje telefonov. Glede na pričevanja zbrana v Veliki Kladuši, naj bi hrvaška policija za izvedbo kolektivnih izgonov uporabljala tudi posebne enote policije, ki delujejo na območju meje.

 

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/granicnoj-policiji-hrvatske-iz-fondova-eu-deset-miliona-eura

https://medium.com/are-you-syrious/ays-special-eu-border-violence-update-from-bosnian-croatian-border-fro-september-3f2a6227d383