Nasilni izgon (push-back) Slovenija - Hrvaška -BiH (13.9.2018)

Nasilni izgon (push-back) Slovenija - Hrvaška -BiH (13.9.2018)

mobi

VRSTA INCIDENTA: PRISILNO VRAČANJE – ZAVRNJEN DOSTOP DO POSTOPKA MEDNARODNE ZAŠČITE – DEPORTACIJA – FIZIČNI NAPAD – UNIČENI TELEFONI – OROPANI


Lokacija: Skupino so ujeli v Sloveniji, 10 km od Italije. Deportirani so bili v Šturlić (BiH), kjer so jih napadli policisti.


Žrtve:
    Število žrtev: 5. Intervju je bil opravljen v angleščini z enim članom skupine.
    Imena: Ali
    Države izvora: Pakistan, Afganistan
    Starost: Ali je star 24 let, ostali so stari 23, 21 in 18 let.
    Mladoletne osebe: V skupini je bila ena mladoletna oseba (17 let).
    Spol: moški


Datum in čas: Skupino so deportirali v Bosno ponoči 13/09/2018


Podrobnosti:
    Izražena namera za mednarodno zaščito: Da
    Podpisani dokumenti: Ne


OPIS DOGODKA
Ali in ostali štirje moški so hodili 10 dni od Velike Kladuše preko Hrvaške in Slovenije. V Sloveniji, 10 km od italijanske meje so jih izsledili slovenski policisti. Zasegli so jim mobilne napajalnike (power banks), polnilce, denar, nekaterim pa tudi mobilne telefone. Aliju so obljubili, da jim bodo odvzeto lastnino kasneje vrnili, vendar tega niso naredili. Moške so nato s kombijem pripeljali na policijsko postajo v Sloveniji, kjer so jih priprli za 24 ur. Na policijski postaji je Ali zaprosil za mednarodno zaščito, vendar so mu odgovorili: “V Sloveniji je azil zaprt.”


Naslednji dan so Alija in njegove prijatelje pripeljali z manjšim avtomobilom iz Slovenije na Hrvaško, kjer so jih predali hrvaškim policistom. Ti so jih v velikem kombiju odpeljali proti bosanski meji:


Hrvaški kombi je bil zelo velik. Ni imel oken; bil je avtomobil za kriminalce. Vozil je zelo hitro, nekateri ljudje so bruhali. Včasih smo imeli kisik, včasih je bil zaprt. Notri sta bila dva ventilatorja.” (Ali)


V bližini bosanske meje so moške premestili iz velikega kombija v kombi hrvaške mejne policije, ki je bila zadolžena za njihovo vrnitev v Bosno. Kombi se je ustavil blizu Šturlića (BiH), kjer je moškim pet mejnih policistov ukazalo naj izstopijo iz vozila. Policisti so jim najprej s pištolo polomili telefone, potem so jih fizično napadli:


Policisti so se postavili v vrsto. Trije [policisti] so stali na desni strani, ostala pa na levi. Nama dvema so rekli, naj izstopiva iz avtomobila in ko sva bila zunaj, so avtomobil zaprli; medtem ko sva hodila mimo njihove vrste, so naju pretepali. In za nama tudi druge. Pretepali so nas z gumijastimi palicami. Udarjali so me po hrbtu in po sprednjem delu [telesa]. Samo, da udarijo, ni jim mar kje. Rekli so nam: Ne vrnite se, ne vrnite se!” (Ali)


Ali je v Bosni štiri mesece. V tem času je petkrat poskusil priti v Evropo, vendar je bil vsakič pretepen, oropan in vrnjen v Bosno.


OPIS STORILCEV
Pet hrvaških obmejnih policistov v črnih oblačilih.

 

iphone

Fotografija: Alijev uničen telefon

Intervju je posnel No Name Kitchen, Velika Kladuša (BiH), 23/09/2018